Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Καπιταλισμός = μάνατζμεντ στο Δημόσιο

Με το νεοφιλελευθερισμό, ο καπιταλισμός επέστρεψε στη μονοκαλλιέργεια της αγοράς, της επιχειρηματικότητας, της υιοθέτησης των τεχνικών του μάνατζμεντ στο δημόσιο τομέα

Το μάνατζμεντ στο δημόσιο τομέα είναι καπιταλισμός.......

Τι κρίμα αυτά εκστομίζονται από ένα απο τους πιο ορθολογιστές της ριζοσπαστικής αριστεράς.

9 σχόλια:

  1. Όχι Τερζάκης!
    [Άσχετο, αλλά Ο ορθολογισμός είναι ριζωμένος από την αρχή στο χαοτικό γίγνεσθαι, που δεν είναι ούτε λογικό ούτε παράλογο. Ορθολογικό είναι να ισχυρίζεσαι ότι πρέπει να εξολοθρευτεί μια φυλετική, πολιτική κλπ ομάδα, αν έχεις δεχτεί στις προκείμενες -για λόγους άσχετους με την καθαρή νοητική επεξεργασία- ότι είναι κατώτερη. Ορθολογικό είναι υπό προϋποθέσεις να θανατώνεις τους ηλικιωμένους για εξοικονόμηση πόρων και χώρων. Ορθολογικό είναι επίσης να βγάζεις το αναπηρόμετρο για να δεις ποιος δικαιούται επίδομα, ποιος είναι δηλαδή ο "πραγματικά" ασθενέστερος, γιατί δε φτάνει για όλους. Η πραγματικότητα του φασισμού, του κομμουνισμού και του καπιταλισμού στον εικοστό αιώνα μας έδωσε παραδείγματα αυτής της συμπληρωματικότητας ορθολογισμού/παράνοιας]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ηλίας
    Επειδή δεν έχω όρεξη να εμπλακω σε ανούσιες κρτιικες ας κράτησω το όνομα
    Πάντως είναι ένας απο τους πιο γνωστούς οικονομολόγους του Συν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Weltschmerz
    Είμαι σίγουρος πως συμφωνούμε πως ζούμε σε ένα περιβάλλον ,όπου όλες οι κριτικές "παίζουν "
    Αν κρατήσουμε τον ορθολογισμό ,τότε ορθολογισμος είναι και οι απολύσεις, αν είμαστε κριτικοί προς τον ορθολογισμό τότε ακούσια συμπλεουμε με τις ανορθολογικες οπτικές ( πατρίδα,πχ)
    Ένα οικονομολόγο θα τον εγκαλουσα για ανορθολογισμο, ένα πολίτη ποτέ .
    Είναι ζήτημα χώρου , στίγματος, χρόνου ,που νομίζω καθορίζει την οπτικη.
    Μη τυπικος ορθολογισμος είναι και η διαλεκτική , αλλα αυτο δε λέει τίποτα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @LLS
    Όσα γράφω είναι εν μέρει άσχετα από το σχόλιο σου, μολονότι εμπνεύστηκαν από αυτό. Δε θέλω να υποστηρίξω τον οικονομολόγο, καίτοι απ' όσα γενικότερα γράφω η στράτευση του μπορεί να καταλήξει υπερασπίσιμη. Δεδομένου ότι τα οικονομικά είναι η κατεξοχήν ορθολογική επιστήμη (δηλαδή μια που κρατά στη σκιά το minimum ανορθολογικού πυρήνα που τη γεννά), λίγος ΡΗΤΟΣ ανορθολογισμός δε βλάπτει. Η δική μου οντολογική οπτική βλέπει παντού μείγματα των δυο στάσεων που συζητούμε. Υπάρχουν μικροί και μεγάλοι ορθολογισμοί, όπως μείζονες και ελάσσονες ανορθολογισμοί. Αντί της σχισματικής αντιπαράθεσης των δυο, μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη ματαιότητα μιας τεχνητής πόλωσης και να αναζητήσουμε το μείγμα εκείνο που θα προάγει τη δημοκρατική υπόθεση (ένας ορισμένος πραγματισμός), δηλαδή το ελάχιστο δυνατό ανορθολογικό στοιχείο που θα έχει περάσει όσο γίνεται περισσότερο από τις λειτουργίες του αναστοχασμού και της διαύγασης. Η θέση μου θα μπορούσε να μεταφραστεί και ως εξής: αν οι τεχνοκρατικές προτάσεις δε μπορούν ποτέ να διαχωριστούν πλήρως από το αξιακό τους φορτίο (που εδράζεται στις κοινωνικές οπτικές που αναπαράγουν, προάγουν και διαμεσολαβούν), τότε είναι καλύτερα αυτό να είναι ρητώς επεξεργασμένο παρά υπονοούμενο. Ανορθολογική είναι, σε τελική ανάλυση, και η ιδέα της ισότητας. Δεν παρουσιάζεται στην καθημερινή εμπειρία, ούτε εμφανίστηκε ποτέ καμιά κοινωνία ισότητας και πιθανότατα ούτε θα εμφανιστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Weltschmerz
    To μέγεθος της απάντησης είναι δυσανάλογο της προσοχής που αποδίδω στο σχόλιο σου, αναγκαστικά :
    Συμφωνούμε απολύτως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κυριοι, εχω ιωση, πυρετο και δυστυχως δεν μπορω να παρακολουθησω και να σκεφτω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Του ιδίου: "Στη πρώτη µεταπολεµική εποχή ο καπιταλισµός διεκδικούσε, σε σχέση µε τη Σοβιετική Ενωση, τον πλουραλισµό. Τώρα πια έχει περιοριστεί στη µονοκαλλιέργεια της αγοράς, της επιχειρηµατικότητας και των µεθόδων του µάνατζµεντ στον δηµόσιο τοµέα. Το νέο υπόδειγµα της Αριστεράς µπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο της πλουραλιστικής δύναµης, υποστηρίζοντας και τον δηµόσιο τοµέα και την κοινωνική οικονοµία, και τις δηµόσιες επιχειρήσεις και την αυτοδιαχείριση, και τους αγροτικούς συνεταιρισµούς και την αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Weltshmerz
    Το αποσπασμα είναι ενδιαφέρον, γιατί σχηματοποιεί την αντιφαση ελλογων δυνάμεων εντός Συν Συριζα
    Περιγράφει ως προταγμα την "πολυκαλιέργεια" έναντι της "μονοκαλιέργειας" και υπονοεί ως πολυκαλιέργεια τον εμπλουτισμό της καπιταλιστικής οικονομίας με στοιχεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας,αυτοδιαχείρισης, ορθης λιτουργίας ΔΕΚΟ.
    Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΩΣ , αυτο είναι το ζητούμενο.Μονο που αυτό είναι μια παραλλαγη φιλελευθερισμού και όχι μια παραλλαγή "σοσιαλισμού κεντρικου σχεδιασμού".
    Το ζήτημα μου είναι πως αυτο το ΟΡΘΟ πλαίσιο προγραμμα ,διακινείται ενοχικά, με υποσημειώσεις και υπονοούμενα.Ο ΕΤ ως οικονομολόγος ξερει πως εντός αγοράς θα αναδυθουν οι νεες μορφές, αλλά αναγκαστικά κινείται με κωδικους αποσιωπήσεις κλπ.
    Οσο για το management το ταυτίζει με την κερδοφορία. Δεν είναι χοντρό foul για ένα ακαδημαικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή