Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΤΕΕ: Ασκήσεις «μεγάλου συνασπισμού» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ;

Ανεξάρτητα από την οπτική του 902, το γεγονός είναι αμίληκτο και ελπιδοφόρο.Το Compromesso Storico a la Ελληνικά αναδύεται
 
 
 
 
Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ τόνιζε εμφατικά σε ανακοίνωσή της την απόλυτη δέσμευσή της ότι τάχα «δε θα διεκδικήσουμε καμία θέση στη διοίκηση του ΤΕΕ σε σύμπραξη είτε με τη ΔΗΣΥΜ είτε με τη ΔΚΜ», στην ίδια γραμμή με τους σημερινούς αφορισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης με την ΝΔ.
 
Ωστόσο, στις σχετικές διαδικασίες που έγιναν στις 15 και 16 Μάρτη η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ, η «Ριζοσπαστική» Πρωτοβουλία Μηχανικών μαζί με την Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ) της Νέας Δημοκρατίας «κατέβασαν» κοινή υποψηφιότητα, την αντιπρύτανη του ΕΜΠ, Τόνια Μοροπούλου, προερχόμενη από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, για τη θέση του πρόεδρου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (κάτι σαν τη «βουλή» των μηχανικών), κόντρα στον έτερο υποψήφιο που υποστηριζόταν από την «ΕΛΙΑ» του ΤΕΕ και από διάφορες άλλες δυνάμεις, ο οποίος τελικά αναδείχθηκε πρόεδρος της Αντιπροσωπείας μετά από τρεις ψηφοφορίες.
 
Αυτή η τακτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ δεν είναι καινούργια, κάτι που αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για συγκυριακούς χειρισμούς του ενός ή του άλλου συνδικαλιστή του στο χώρο, αλλά αντίθετα συνιστά χαρακτηριστικό γνώρισμα του οπορτουνιστικού χώρου. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ διοίκησαν το ΤΕΕ από το 2003 μέχρι το 2009, τοποθετώντας τον Γ. Αλαβάνο στη θέση του προέδρου του ΤΕΕ.
 
Την πρώτη περίοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ «συγκυβερνούσε» το Τεχνικό Επιμελητήριο σε συμμαχία με τις δυνάμεις της ΝΔ. Ο Γ. Αλαβάνος ήταν πρόεδρος του ΤΕΕ, ενώ αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας του κεντρικού οργάνου διοίκησης ήταν από το χώρο της ΝΔ, ενώ υποψήφια πρόεδρος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αντίπαλος τότε του Γ. Αλαβάνου, ήταν η Τόνια Μοροπούλου, που σήμερα προκρίνεται ως η «ριζοσπαστική» υποψήφια από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια, τη δεύτερη περίοδο, «ο λύκος άλλαξε την προβιά του» και τις συμμαχίες του και η δεύτερη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη διοίκηση του ΤΕΕ ήταν σε συμμαχία με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ.
 
Θα μπορούσε φυσικά κανείς να αποδώσει αυτόν τον χωρίς αρχές συνδικαλισμό που διακρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ διαχρονικά μόνο σε συμμαχίες που διαμορφώνονται στη «βάση της καρέκλας».
Ωστόσο και αυτή η ανάγνωση της πραγματικότητας είναι λειψή, βλέπει το δένδρο και χάνει το δάσος. Η «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» στο ΤΕΕ έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην προώθηση της επίθεσης ΕΕ - άρχουσας τάξης στα δικαιώματα των εργαζόμενων μηχανικών, όλο το προηγούμενο διάστημα, στο Ασφαλιστικό, στην προώθηση της πολιτικής της ΕΕ για την απελευθέρωση, στη στάση της απέναντι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο των μηχανικών. Αναφέρουμε, ως την πιο χαρακτηριστική περίπτωση, τις τεράστιες ευθύνες της διοίκησης Αλαβάνου για την προώθηση της επίθεσης στο μέτωπο του Ασφαλιστικού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής του στο ΤΕΕ, προώθησε αποφασιστικά, μαζί με όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, το νόμο 3518/2006 που καθιέρωνε την ανταποδοτικότητα στην Κοινωνική Ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ, απότοκο των οποίων είναι οι σημερινές τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών, το γεγονός ότι το 50% των μηχανικών είναι ανασφάλιστοι, το τζογάρισμα των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ στο χρηματιστήριο. Οι αυξήσεις που προωθούνται απ’ τη σημερινή συγκυβέρνηση στις ασφαλιστικές εισφορές είναι με τη σειρά τους συνέχεια της πολιτικής της ανταποδοτικότητας, βάσει της οποίας το Ταμείο πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και οι ασφαλισμένοι να «παίρνουν όσα δίνουν».
 
Οι τεράστιες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που δοκιμάσθηκε ως κυβερνητική δύναμη στο χώρο του ΤΕΕ είναι η καλύτερη απόδειξη του πραγματικού περιεχόμενου οποιασδήποτε διακυβέρνησης εντός των τειχών της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλιακών ομίλων, με όσους επιθετικούς προσδιορισμούς και αν χρησιμοποιεί... Τόσο η διοίκηση Αλαβάνου, η μετέπειτα διοίκηση από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι προηγούμενες, ήταν με τον αντίπαλο, προωθούσαν την πολιτική της άρχουσας τάξης. Γι’ αυτό άλλωστε και η Πανεπιστημονική, οι ταξικές δυνάμεις στο χώρο του ΤΕΕ, δεν πήρε το μέρος κανενός στη συγκεκριμένη διαπάλη.
 
Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους να τον ψηφίσουν για να έρθει η «ανατροπή». Η ζωντανή πείρα από τη στάση του στο ΤΕΕ όλο το προηγούμενο διάστημα αποκαλύπτει πως η πολιτική που θα ακολουθήσει δεν θα είναι και δεν θα μπορούσε να είναι φιλολαϊκή.
Η συμμαχία του με την ΝΔ στο ΤΕΕ δεν αποτελεί «ιδεολογική υπέρβαση», «συμμαχία με τον αντίπαλο». ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπηρετούν τα ίδια αφεντικά και η συμμαχία τους στο ΤΕΕ μάλλον αποτελεί «πρόβα τζενεράλε» για τη «μεγάλη συγκυβέρνηση» ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ που δεν πρέπει να εκπλήξει κανέναν όταν θα έρθει…

3 σχόλια:

  1. “ΕΙΔΗΣΕΙΣ/Επείγουσα ειδοποίηση- Έκτακτη κινητοποίηση
    Επείγουσα ειδοποίηση- Έκτακτη κινητοποίηση
    anoixtisyneleysi3ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

    ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014, ΣΤΙΣ 13.30 ΜΜ

    ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΧΑΡΝΩΝ 27 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΤΣΑΥ (ΕΤΑΑ/Τομέας Υγειονομικών)

    Σε μια ακόμη προκλητική ενέργεια απέναντι στους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ προχώρησε ο κ. Σελλιανάκης, προσπαθώντας να ακυρώσει τις κινητοποιήσεις του ΤΕΕ, των Φορέων και των συλλογικοτήτων των μηχανικών, συγκαλώντας έκτακτο ΔΣ του ΕΤΑΑ στα γραφεία του Πρώην ΤΣΑΥ (Αχαρνών 27) στις 13:30.

    Μια ακόμη μεθόδευση που δείχνει τη λειτουργία του κ. Σελλιανάκη απέναντι στους Φορείς και τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ.

    Δηλώνουμε ότι όποτε και όπου ο κ. Σελλιανάκης συγκαλέσει συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ, νόμιμα ή παράνομα, θα είμαστε εκεί.

    Οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων εις βάρος 50.000 μηχανικών δεν θα περάσουν!

    Το ΤΕΕ καλεί τους διπλωματούχους Μηχανικούς, να αντιδράσουν άμεσα και αποτελεσματικά απέναντι στη νέα προκλητική και πραξικοπηματική απόπειρα του προέδρου του ΔΣ ΕΤΑΑ, ο οποίος επιμένει να κινήσει τη διαδικασία κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων, μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Η απειλή των κατασχέσεων ενεργοποιείται εις βάρος δεκάδων χιλιάδων επιστημόνων, ιδιαίτερα εις βάρος περί των 50.000 διπλωματούχων Μηχανικών, λόγω ασφαλιστικών οφειλών, ενώ ολόκληρος ο επιστημονικός κόσμος, που μαζί με ολόκληρη την ελληνική κοινωνία μαστίζεται από την κρίση, αντικειμενικά και εύλογα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις οφειλές του, λόγω της οικονομικής ύφεση και της εκρηκτικής ανεργίας.

    Σε σταθερή συνεννόηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, παραμένοντας άκαμπτος και αμετανόητος, ο πρόεδρος του ΔΣ ΕΤΑΑ Α. Σελλιανάκης, ο οποίος με απόφαση της ΔΕ ΤΕΕ έχει κηρυχθεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο» για το ΤΕΕ και τους διπλωματούχους Μηχανικούς κάνει άλλη μία απέλπιδα προσπάθεια, παραβιάζοντας τους κανόνες νομιμότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του ΔΣ ΕΤΑΑ, να κινήσει αυτός μόνος του, τις διαδικασίες κατασχέσεων εις βάρος των ασφαλισμένων μελών του ΕΤΑΑ για ασφαλιστικές οφειλές. Επιδιώκοντας να παρακάμψει την σταθερή αγωνιστική παρουσία και αντίδραση των διπλωματούχων Μηχανικών και άλλων επιστημόνων, που με τις κινητοποιήσεις τους στα κεντρικά γραφεία του ΕΤΑΑ στην οδό Μάρνη 22 επί σειρά μηνών λειτουργούν ως ανάχωμα στις παράνομες και μονομερείς μεθοδεύσεις του, ο κ Σελλιανάκης αλλάζει τόπο, ημέρα και ώρα, συγκαλώντας εκτάκτως το ΔΣ ΕΤΑΑ την Τρίτη 11 Μαρτίου 2014 στα γραφεία του Πρώην ΤΣΑΥ (ΕΤΑΑ/ Τμήμα Υγειονομικών). Επιδιώκει κάλυψη των ενεργειών του και να δρομολογηθούν οι ισοπεδωτικές και επαίσχυντες αποφάσεις του. Θα μας βρει για άλλη μια φορά μπροστά του και οι μεθοδεύσεις των κατασχέσεων δεν θα περάσουν!”

    http://web.tee.gr/epeigousa-eidopoihsh-ektakth-kinhtopoihsh/

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΥΓ Ε λοιπον απο τους 50.000 μηχανικους, ας υποθεσουμε οτι το 40% ειναι στην Αττικη, Δηλ 20.000. Λοιπον παραβρεθηκα στην συγκεντρωση αν και ειμαι ασφαλιστικα ενημερος (οφειλες 0) για λογαριασμο των ημιφαλιρισμενων και φαλιρισμενων συναδελφων μου μηχανικων και απο τους 20.000 ηταν ζητημα να περασαν 50 !!! ατομα εως τις 15:00 που καθησα και συζητουσα με διαφορους συανδελφους.

    Ενας γνωστος μου Συριζαιος μου εξηγησε οτι “οταν ηταν καλα δεν σκεφτονταν τη αρρωστια και οταν τους επιασε η αρρωστια μονο αυτην σκεφτονται και δεν συμμετεχουν”.

    Απαντηση καθολου ικανοποιητικη…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για πρωτη φορα εκλεγεται ανεξερτητος προεδρος ΤΕΕ και μαλιστα απο την παραταξη που υποστηριζω

    “ΕΙΔΗΣΕΙΣ/Ο Γιάννης Κυριακόπουλος νέος πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ
    Ο Γιάννης Κυριακόπουλος νέος πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ» Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ

    Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, το Σάββατο και την Κυριακή 15 και 16 Μαρτίου 2014, υπό τη νέα σύνθεσή της που προέκυψε από τις εκλογές της 24ης Νοεμβρίου, νέος πρόεδρος της εξελέγη ο Γιάννης Κυριακόπουλος, της παράταξης «Ελεύθεροι Επαγγελματίες».

    ....Κατά την 3η ψηφοφορία οι υποψήφιοι αυξήθηκαν από τρεις σε τέσσερις (προβλέπεται καταστατικά), καθώς έθεσε υποψηφιότητα και ο έως τώρα πρόεδρος του σώματος Γιάννης Θεοδωράκης.

    Ο Γιάννης Κυριακοπουλος γεννήθηκε στις 19-3-1961 και είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός (Τεχνικού Πανεπιστημίου του Δυτικού Βερολίνου – T.U. Berlin), με εξειδίκευση στις αντισεισμικές μελέτες. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας σε μελέτες και κατασκευές ιδιωτικών έργων.

    Μακρά και δραστήρια είναι η συνδικαλιστική του δράση στο χώρο των μηχανικών. Στην προηγούμενη Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ ήταν Γενικός Γραμματέας, έχοντας κατά το παρελθόν διατελέσει και αναπληρωτής Γενικού Γραμματέα του σώματος. Υπήρξε, επίσης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, πρόεδρος του Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Μηχανικών Αθήνας (Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Μ.Α) και ιδρυτικό μέλος της ΕλΕΜ (Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί). Από το 1997 εκλέγεται συνεχώς στα όργανα διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

    Ο νεος Προεδρος (εκλεισε χθες τα 53 ) ειναι σχεδον 10 ετη μικροτερος της αντιπαλου του, η δε Τ.Μ. ητο πολυ δραστηρια επι Κοσκωτα….

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και τα δεδομενα των εκλογων

    “Αποτελέσματα εκλογών ΤΕΕ: Στο 70% η αποχή

    Η πρωτοφανής αποχή που άγγιξε το 70%, συνόδευσε την χθεσινή ψηφοφορία των μηχανικών για την εκλογή των οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Αν και οι δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστερας πέτυχαν σημαντική αύξηση στα ποσοστά τους η αποχή -ρεκόρ διέσωσε τις μνημονιακές παρατάξεις. Επι 32.413 μηχανικών που ψήφισαν, για την αντιπροσωπείατου ΤΕΕ, πρώτη δύναμη αναδεικνύεται η “Δημοκρατική Κίνηση Ανανέωση Πρωτοpoρία”, συνδυασμός που πρόεκυψε από την συνένωση των δύο παρατάξεων της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια συμμετείχαν στο ίδιο ψηφοδέλτιο, με ποσοστό 26,39%. Στις Εκλογές του 2010 είχαν λάβει 20, 5 και 6, 3% ανίστοιχα.
    Ακολουθεί η Δημοκρατική Συμπαραταξη Μηχανικών με 23,05 %, την οποία συγκροτούν η ΠΑΣΚ, παράταξη του Σημερινού προέδρου του ΤΕΕ, μηχανικοί της Δημοκρατικης Αριστεράς, των Οικολόγων Πρασινων και παράταξη εργολάβων που σε προηγούμνες εκλογές κατέβαινε αυτόνομα. Η ΠΑΣΚ στις περασμένες εκλογές είχε συγκεντρώσει ποσοστό 29,6 %.
    Η νεοσύστατη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών η οποία πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ποσοστό 10,92%. Η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών η οποία υποστηρίζεται από μηχανικούς του ΣΥΡΙΖΑ κα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από 3, 2 %των προηγούμενων εκλογών έφτασε στο 5,69%. Η Αριστερική ενωτική Πρωτοβουλία -εργαζόμενοι Μηχανικοί από τον χωρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ελαβε 3,53 έναντι 2,9 το 2010, η Πανεπιστημονική(ΚΚΕ) 6.94% από 5,7 ενω η ΔΗΠΑΜ, αποσχισθείσα στο παρελθόν από την ΠΑΣΚ πήρε το 4, 17%.
    Η παράταξη Ελεύθεροι Επαγγελματίες συγκέντρωσε ποσοστό 9.38% από 6,5. Άλλο ενα εντυπωσικό στοιχείο των χθεσινών εκλογών είναι το υψηλό ποσοστό άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων, το οποίο φτάνει το 7%.”

    http://www.avgi.gr/article/1367494/apotelesmata-eklogon-tee-sto-70-i-apoxi

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή