Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

H συναίνεση οικοδομείται στα ψιλά γράμματα και στις σιωπές

H συναίνεση οικοδομείται στα ψιλά γράμματα.
 
Οι υπο αλλαγή διοίκησης , σύμφωνα με το σενάριο Δραγασάκη, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, κάνουν αύξηση κεφαλαίου σαν να μη τρέχει τίποτα.Η "ριζοσπαστική" αντιπολίτευση του "κοινωνικού ελέγχου του τραπεζικού συστήματος" επιβάλει σιωπητήριο.Σύμφωνα με την ανάλυση του Συριζα οι ψυχοπαθείς μέτοχοι των τραπεζών βάζουν τα λεφτά τους στις 24 Μαρτίου για να τα χάσουν στις 25 Ιουνίου, μετά την εκλογική κατάρρευση της Κυβέρνησης στις ευρωεκλογές και τις εκλογές αμέσως μετά και την νίκη του αυτοδύναμου Συριζα.Επειδή οι μέτοχοι είναι άπληστοι αλλά τόσο ψυχοπαθείς δεν είναι, το συμπέρασμα είναι αυτονόητο.Καταρρεύσεις, κοινωνικοί έλεγχοι κλπ ανήκουν στο ρεπερτόριο της πολιτικής κουζίνας για το "λαό" ενώ για τα υψηλά της πολιτικής οικοδομείται καθημερινά μια καραμπινάτη συναίνεση.Ευτυχώς.........
 
 
Το ρεπορτάζ είναι από το Capital.Ανακοίνωση του Συριζα δεν υπάρχει ούτε στο υποσυνείδητο του Μηλιού.Τρελλός είναι;
 
Του Γιάννη Αγγέλη

“Είναι σημαντικό για την Ευρώπη τα “καλά νέα” να έρχονται αυτή την στιγμή από την Ελλάδα” σχολίασε στο Capital.gr χθες βράδυ αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας της Κομισιόν, από τον οποίο ζητήθηκε να αξιολογήσει τις επιτυχείς καλύψεις των ΑΜΚ της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο ίδιος παράγοντας επισήμανε επίσης στο Capital.gr την χρονική σύμπτωση των “συστάσεων” Ντράγκι, με τις οποίες ζητά από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, να προχωρήσουν σε πράξεις ανακεφαλαιοποίησης πριν από τα stress test του φθινοπώρου και τον “συντονισμό” των ελληνικών τραπεζών από τις οποίες ήδη οι δύο εξ αυτών έχουν αρχίσει να υλοποιούν τις ΑΜΚ.

Στο ίδιο κλίμα και με εμφανή ικανοποίηση αντιμετωπίζουν το γεγονός και στην ΕΚΤ, αν και από την πλευρά αυτή αναφέρεται ότι δεν ήταν έκπληξη το ύψος των προσφορών και η υπερκάλυψή τους.

Για την Τράπεζα Πειραιώς οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν υπερκάλυψη κάτι περισσότερο από μιάμιση φορά, όσο δε για την τιμή υπολογίζεται ότι αυτή θα είναι κατά τι υψηλότερη του 1,72 – 1,73.

Από την ΑΜΚ – όπως θα προταθεί στην Γενική Συνέλευση – το 90% θα διατεθεί σε νέους επενδυτές (που ήδη έχουν επιλεγεί μεταξύ των προσφορών) και το 10% στο εγχώριο κοινό με δημόσια προσφορά.

Την Παρασκευή οι δύο Γενικές Συνελεύσεις θα ορίσουν τους ειδικούς όρους και τα χρονοδιαγράμματα ώστε να δρομολογήσουν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των ΑΜΚ.

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί πάντως από το αποτέλεσμα που πέτυχαν οι δύο τράπεζες δημιουργεί κατά γενική ομολογία καλές προϋποθέσεις για την επιτυχή και ταχεία κατάληξη των διαδικασιών κεφαλαιακής ενίσχυσης τόσο των δύο άλλων συστημικών τραπεζών, της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, όσο και των ΑΜΚ της Τρ. Αττικής και της Γενικής.

Όπως αναφέρουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα έχει λήξει και το πρόβλημα του νέου Νόμου για το ΤΧΣ ώστε να δρομολογηθεί απρόσκοπτα η ΑΜΚ της Eurobank.

Για την Εθνική Τράπεζα οι επιλογές θα είναι διαφορετικές, καθώς όπως έχει γράψει το “Κ” η απόφαση για την κάλυψη των αναγκαίων κεφαλαίων προβλέπει την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού με το οποίο θα καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων.

Είναι όμως πολύ πιθανό έως και βέβαιο ότι η έκδοση αυτή θα ακολουθήσει εκείνη του ΥΠΟΙΚ για την έκδοση ομολογιακού δανείου το αργότερο σε ένα περίπου μήνα.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η ταχεία κινητοποίηση των διοικήσεων των τραπεζών σε μεγάλο βαθμό έχει επηρεασθεί από την διακριτική παρέμβαση της DGComp του κ. Αλμούνια, ο οποίος όπως είχε επισημάνει στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου το “Κεφάλαιο” (Πως θα μαζέψει τα κεφάλαια που χρειάζεται η Εθνική), είχε επιστήσει την προσοχή τόσο στο ΥΠΟΙΚ όσο και στις τράπεζες ότι οποιαδήποτε προσφυγή για κάλυψη κεφαλαίων από το ΤΧΣ θα αντιμετωπισθεί από την DGComp υπό το πρίσμα των κριτηρίων ελέγχου “κρατικής χρηματοδότησης” με ότι συνέπειες μπορεί αυτό να έχει...

Η “διευκρίνιση” αυτή έχει υποχρεώσει ΥΠΟΙΚ και τράπεζες να στραφούν καθ΄ ολοκληρίαν σε αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων καθώς οποιαδήποτε εμπλοκή κρατικής χρηματοδότησης επιφέρει την ενεργοποίηση των κανόνων bail-in που στην ελληνική περίπτωση θα ενέπλεκε τους ομολογιούχους δανειστές των τραπεζών πριν από την εκ νέου εκταμίευση κεφαλαίων από το ΤΧΣ.

Η παρέμβαση αυτή άλλωστε ...διευκόλυνε στο να ξεπερασθούν οι επιφυλάξεις για το αν και πόσο θα προκαλέσει dilution στους παλιούς μετόχους (ΤΧΣ) η κάθε ΑΜΚ.

*Διαβάστε ακόμη:
- Ολοκληρώθηκε επιτυχώς και η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς
Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media

3 σχόλια:

 1. http://syriza.gr/article/ANAKOINWSH-TOY-TMHMATOS-OIKONOMIKHS-POLITIKHS-GIA-TIS-NEES-KEFALAIAKES-ANAGKES-TWN-TRAPEZWN.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. http://syriza.gr/article/ANAKOINWSH-TOY-TMHMATOS-OIKONOMIKHS-POLITIKHS-GIA-TIS-NEES-KEFALAIAKES-ANAGKES-TWN-TRAPEZWN.html#.UzKs8oU755A

  Η ανακοίνωση που «ούτε στο υποσυνείδητο του Μηλιού» δεν υπάρχει, βγήκε στις 15/3...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Βρωμόγατος
  Anonymous

  Είναι τελείως διαφορετικό να ανακοινώνεις κάτι γενικό από την άμεση αναφορά για την αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.Γιατί αυτή αφορά καυτά λεφτά που τοποθετούνται εν γνώσει των αντιρρήσεων σήμερα

  Η ΑΜΚ όπως έγινε αψηφά τις αντιρρήσεις έμπρακτα και επομένως η ανακοίνωση της 15/3 δεν έχει νόημα.

  Οι ΑΜΚ έγιναν με απροσδόκητα καλά αποτελέσματα, τόσο που οι Οικονομικοί υπεύθυνοι του Συριζα έχουν προφανώς δεύτερες σκέψεις

  Η φυσιολογική ροή θα ήταν ο άμεσος σχολιασμός από πλευράς Συριζα, αλλά αυτή 3 ημέρες μετά δεν υπάρχει.Μόλις υπάρξει , ως άμεσος σχολιασμός της συγκεκριμμένης ΑΜΚ δεν έχω λόγο να μη το δεχθώ,

  Επειδή στο τεχνικό επίπεδο ο Συριζα είναι πολύ πιο σώφρων από ότι επιτάσει η καθημερινή δημοσιότητα επίτρεψε μου να θεωρώ την έλλειψη οποιασδήποτε αντίδρασης, τον συνολικό υποβιβασμό του θέματος ως ένδειξη ρεαλισμού τον οποίο καλωσορίζω.Ευτυχώς κανείς εντός των οικονομολόγων του Συριζα αντιλαμβάνεται τις αλλαγές ως περίπου "μπαίνουμε και τα κάνουμε λίμπα" Τα ζεστά δις ευρώ που μπήκαν δεν τα αγνοεί κανείς και αρα προβληματίζεται.Ο λεγόμενος κοινωνικός έλεγχος των τραπεζών γίνεται πιο δύσκολος τεχνικά

  ΑπάντησηΔιαγραφή