Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

G.Peplow, o Μαλτέζος που μας ξέρει καλά....

Δευτέρα 7 Μαΐου : Ανταπόκριση από Θεσσαλονίκη.
Γράφει ο G.Peplow πολιτικός αναλυτής και ανταποκριτής της Valletta Morning Star (Μάλτα) στην Θεσσαλονίκη
.
Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών δεν ήταν αναμενόμενα. Η συντηρητική Ν.Δημοκρατία και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, άντεξαν την πίεση και κατέγραψαν αντιστοίχως 28,6 % και 23,5 %. Με τα ποσοστά αυτά αναμένεται να ξανασχηματιστεί κυβέρνηση υπό τον Τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο. Παρότι και για τα δύο κόμματα ,τα ποσοστά αυτά, είναι ιστορικά χαμηλά, υπερβαίνουν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η αρνητική έκπληξη των εκλογών ήταν ο αποκλεισμός από την βουλή  των λεγόμενων μικρών κομμάτων , ΛΑΟΣ, Χρυσή Αυγή ,Δημοκρατική Συμμαχία   αλλά και των Οικολόγων Πράσινων. Το νεοσύστατο «αντιμνημονιακό»  κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων απέκτησε το οριακό 3,02 % το οποίο του επιτρέπει να εισέλθει στη Βουλή, ενώ τα παραδοσιακά κόμματα της Αριστεράς ανέβασαν τα ποσοστά τους σε ιστορικά υψηλά. Το ΚΚΕ με 10,9 %, ο Συριζα με 8,1% και η νεοσύστατη κεντροαριστερή Δημάρ 7,3 % σχηματίζουν μια πολυπρόσωπη  αντιπολίτευση.


Καθοριστικό παράγοντα για τις εκλογές έπαιξαν τα πρωτοφανή γεγονότα της 30ης Απριλίου και η εύλογη αμηχανία που προκάλεσαν στο εκλογικό σώμα. Εκπρόσωποι τόσο  της αστυνομίας  όσο και της εκκλησίας δήλωσαν πως οι έρευνες σε Αθήνα και Βουκουρέστι είναι στο σκοτάδι, ενώ η γηραιά σοπράνο νοσηλεύεται ακόμα.

Εκπρόσωπος του Ολι Ρεν απέφυγε να σχολίασει, κύκλοι όμως από το Παρίσι δήλωσαν πως η αριθμητική υπεροχή των πολιτικών που υποστήριξαν και υπέγραψαν το PSI δεν είναι ισχυρή αλλά παραμένει σαφής.Να σημειωθεί ότι σε εφημερίδα της Αθήνας δημοσιεύθηκε  non paper, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει προεκλογική συμφωνία Βενιζέλου, Σαμαρά για υποστήριξη της λύσης Παπαδήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου